Beste norske løperne gjennom tidene

Med vår kjærlighet for utholdenhet og kondisjon har Norge selvsagt dyrket frem flere gode langdistanseløpere. Grete Waitz er maratondronningen, med både VM og OL-medaljer i lommene. Siden det ikke handler om penger, men om ære, finner man ofte mennesker som kombinerte idretten med jobben. Pål Benum er et godt eksempel – denne doktoren vant seks gullmedaljer på et par år og beviste at man ikke behøvde å vie livet sitt til idrett for å ha god kondis og fart.

Man kan selvsagt nevne Urige Buta, Jan Fjærestad og Knut Kvalheim med sine 16 medaljer, men Mons Øyri, bedre kjent som Mensen Ernst, er og blir en legende. Denne mannen satte Norge på kartet på 1800-tallet med utallige løp på kryss og tvers av hele Europa. Den dagen i dag regnes han til å være historiens største langdistanseløper og den første profesjonelle løperen verden hadde sett. Han tilbakela utrolige distanser gjennom hele kontinent som en del av hans reiser og beviste en gang og for alle at man ikke trengte kjerrer og hester, så lenge man hadde viljestyrken og disiplinen.

Hans lengste løp var fra Istanbul til Kalkutta og tilbake. Det tok ham to måneder å tilbakelegge distansen på over åtte tusen kilometer, men han klarte det helt fint. Gjennom ørken og jungel, over fjell og elver løp han seg til kjendisstatus.